Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
2017-04-28
Dieta

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)

„Najcenniejszym przymiotem natury jest jej rozmaitość.”
Aleksander Świętochowski


Pochodzący najprawdopodobniej z Etiopii karczoch zdobył popularność w basenie Morza Śródziemnego i jest w tamtejszej kuchni częstym produktem. Karczoch zaliczany jest do najstarszych warzyw, uprawianych przez ludzi. W czasach starożytnego Rzymu mięsiste nasady listków okrywy koszyczków karczocha były luksusowym przysmakiem, spożywanym w bogatych domach na surowo lub po ugotowaniu. Surowcem leczniczym karczocha są liście i nadziemne pędy, zebrane w okresie kwitnienia.  


Karczoch zwyczajny posiada wiele związków czynnych tj.: pochodne fenolowe, flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, fitosterole (β-sitosterol, taraksasterol)], triterpeny (m.in. laktucerol), garbniki, węglowodany (śluzy, pektyny, inulina), kwas askorbinowy (witamina C), witaminy z grupy B, enzymy, karotenoidy, wiele mikroelementów oraz aminokwasy.   Surowiec i jego przetwory zalecane są do stosowania w dolegliwościach trawiennych, zaburzeniach wydzielania żółci, jako dodatek do niskotłuszczowej diety w średniej i umiarkowanej hiperlipidemii.

Działanie żółciopędne
i żółciotwórcze
Za istotny mechanizm skutecznego działania karczocha w dolegliwościach dyspeptycznych uważa się zwiększanie wydzielania żółci i produkcji kwasów żółciowych. Za działanie to odpowiada w głównej mierze cynaryna, której skuteczność udowodniono w badaniach klinicznych. Z tego też względu preparaty na wyciągach z karczocha polecane są osobom z zaburzeniami trawiennymi oraz  kamicą żółciową.  

Działanie przeciwmiażdżycowe
Hipercholesterolemia i wysoki poziom triglicerydów powoduje powstawanie zmian miażdżycowych oraz wzrost ryzyka niedokrwiennej choroby serca. Ekstrakt z liści karczocha obniża poziom lipidów, dzięki czemu może mieć korzystny wpływ w przeciwdziałaniu miażdżycy. Do syntezy żółci i kwasów żółciowych potrzebny jest cholesterol, dlatego zwiększanie ich wytwarzania, obniża pulę cholesterolu w organizmie. Drugim mechanizmem obniżania poziomu cholesterolu jest zmniejszanie jego syntezy w komórkach wątroby. Substancje czynne zawarte w karczochu przyczyniają się również do zmniejszenia procesów oksydacyjnych frakcji LDL.  

Działanie antyoksydacyjne

Polifenole zawarte  w karczochu są związkami silnie antyoksydacyjnymi. Dzięki temu karczoch ma działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami przez stres oksydacyjny. Dzięki tym właściwościom, karczoch wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne na komórki wątroby. Wątroba jest bardzo ważnym narządem w naszym organizmie ze względu na jej rolę w wielu procesach metabolicznych. Jest również narządem szczególnie narażonym na toksyczne działanie różnych substancji, które wprowadzamy do organizmu, w tym również leków, ponieważ to wątroba odpowiada za ich metabolizm. Duże znaczenie ochronne w trakcie stosowania leków uszkadzających ten narząd przypisuje się środkom ziołowym. Istotne miejsce znalazły tu właśnie preparaty z karczocha.  


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel