Dieta

POKRZYWA ZWYCZAJNA - Urtica dioica L.
2018-04-06
Dieta
POKRZYWA ZWYCZAJNA - Urtica dioica L.
Od wieków towarzyszy człowiekowi, rosnąc w pobliżu zabudowań, na pastwiskach, polanach, w wilgotnych lasach liściastych oraz nad brzegami rzek i jezior. Jednak pokrzywa to nie tylko chwast. Od wieków na wsiach traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze.
Zdrowie mężczyzny: Czy „energetyk” skrzydeł Ci doda?
2018-03-30
Dieta
Zdrowie mężczyzny: Czy „energetyk” skrzydeł Ci doda?
O tej porze roku, gdy za oknem szaro i buro, zwykle nie tryskamy energią i optymizmem. Niedźwiedzie zapadają w sen zimowy, ale my - pomimo wyjątkowo niesprzyjającej aury i wszechogarniającego znużenia - jakoś musimy dać sobie radę z codziennymi obowiązkami i… porannym wstawaniem.
Miłorząb dwuklapowy, Miłorząb japoński
2017-11-14
Dieta
Miłorząb dwuklapowy, Miłorząb japoński
Ginkgo biloba to drzewo osiągające w swojej ojczyźnie do 40 m wysokości. W Polsce, jest znacznie niższe, gdyż w wieku 30 lat dorasta do 10-12 m, najstarsze egzemplarze nie mają więcej niż 20 m wysokości. Miłorząb jest reliktem przeszłości- przetrwał prawie 200 mln lat. Było to możliwe, bo to potężne drzewo wytworzyło skuteczne mechanizmy obronne.
Niedobory żywieniowe wśród Seniorów
2017-06-14
Dieta
Niedobory żywieniowe wśród Seniorów
Przeglądając wiadomości w prasie czy oglądając telewizję wiele słyszymy o epidemii otyłości w Polsce, o pladze nadwagi wśród polskich nastolatków, o nadmiernej kaloryczności produktów spożywczych, wszechobecnym w produktach żywnościowych cukrze… Niewiele informacji poświęca się natomiast problemowi niedożywienia.
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
2017-04-28
Dieta
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
Pochodzący najprawdopodobniej z Etiopii karczoch zdobył popularność w basenie Morza Śródziemnego i jest w tamtejszej kuchni częstym produktem. Karczoch zaliczany jest do najstarszych warzyw, uprawianych przez ludzi. W czasach starożytnego Rzymu mięsiste nasady listków okrywy koszyczków karczocha były luksusowym przysmakiem, spożywanym w bogatych domach na surowo lub po ugotowaniu. Surowcem leczniczym karczocha są liście i nadziemne pędy, zebrane w okresie kwitnienia.
Naturalne źródła witaminy C
2016-12-30
Dieta
Naturalne źródła witaminy C
Witamina C czyli kwas askorbinowy, jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Bierze udział w licznych procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest ważnym przeciwutleniaczem, bierze udział w biosyntezie kolagenu oraz syntezie licznych hormonów. Wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, wspomaga odporność, ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze.
Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
2016-12-21
Dieta
Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
Niezależenie od wieku czy płci wszyscy znamy to uczucie – wszechogarniającą ochotę na coś słodkiego! Mimo, że naukowcy od lat alarmują, że spożycie cukru (czyli sacharozy) rośnie w zastraszającym tempie (szacuje się, iż spożywamy go ponad 50-70kg rocznie), to wszyscy mamy świadomość, jak ciężko walczyć z upodobaniem do słodyczy, które towarzyszy nam od najwcześniejszych lat życia i jest jednym z elementów ewolucyjnej układanki, który umożliwił przetrwanie naszego gatunku.
Lodowe fakty i mity
2016-09-15
Dieta
Lodowe fakty i mity
Lody są jednym z ulubionych deserów nie tylko dzieci ale też dorosłych. A mamy w czym wybierać: lody na patyku, lody włoskie, gałkowe, mleczne, sorbety bądź tradycyjne - Bamibno i Śnieżka. Coraz większą popularność zdobywają rodzinne manufaktury produkujące lody bezpośrednio w lodziarniach. Szczecin może pochwalić się niezliczoną liczbą takich cukierni - radzę odwiedzić każdą z nich - serwują przepyszne i oryginalne smaki.
Czy powinniśmy wyeliminować cukier z naszej diety?
2016-06-16
Dieta
Czy powinniśmy wyeliminować cukier z naszej diety?
Cukier zyskał miano złego w dziedzinie zdrowia. Nadmierne spożycie cukru prowadzi do chorób układu krążenia, otyłości, a nawet raka. Większość ekspertów z całego świata zaleca ograniczenie spożycia cukru bądź jego całkowitą eliminację z diety. Czy na pewno jest aż tak szkodliwy?
Poprzedni 12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel