Dieta

Niedobory żywieniowe wśród Seniorów
2017-06-14
Dieta
Niedobory żywieniowe wśród Seniorów
Przeglądając wiadomości w prasie czy oglądając telewizję wiele słyszymy o epidemii otyłości w Polsce, o pladze nadwagi wśród polskich nastolatków, o nadmiernej kaloryczności produktów spożywczych, wszechobecnym w produktach żywnościowych cukrze… Niewiele informacji poświęca się natomiast problemowi niedożywienia.
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
2017-04-28
Dieta
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
Pochodzący najprawdopodobniej z Etiopii karczoch zdobył popularność w basenie Morza Śródziemnego i jest w tamtejszej kuchni częstym produktem. Karczoch zaliczany jest do najstarszych warzyw, uprawianych przez ludzi. W czasach starożytnego Rzymu mięsiste nasady listków okrywy koszyczków karczocha były luksusowym przysmakiem, spożywanym w bogatych domach na surowo lub po ugotowaniu. Surowcem leczniczym karczocha są liście i nadziemne pędy, zebrane w okresie kwitnienia.
Naturalne źródła witaminy C
2016-12-30
Dieta
Naturalne źródła witaminy C
Witamina C czyli kwas askorbinowy, jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Bierze udział w licznych procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest ważnym przeciwutleniaczem, bierze udział w biosyntezie kolagenu oraz syntezie licznych hormonów. Wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, wspomaga odporność, ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze.
Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
2016-12-21
Dieta
Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
Niezależenie od wieku czy płci wszyscy znamy to uczucie – wszechogarniającą ochotę na coś słodkiego! Mimo, że naukowcy od lat alarmują, że spożycie cukru (czyli sacharozy) rośnie w zastraszającym tempie (szacuje się, iż spożywamy go ponad 50-70kg rocznie), to wszyscy mamy świadomość, jak ciężko walczyć z upodobaniem do słodyczy, które towarzyszy nam od najwcześniejszych lat życia i jest jednym z elementów ewolucyjnej układanki, który umożliwił przetrwanie naszego gatunku.
Lodowe fakty i mity
2016-09-15
Dieta
Lodowe fakty i mity
Lody są jednym z ulubionych deserów nie tylko dzieci ale też dorosłych. A mamy w czym wybierać: lody na patyku, lody włoskie, gałkowe, mleczne, sorbety bądź tradycyjne - Bamibno i Śnieżka. Coraz większą popularność zdobywają rodzinne manufaktury produkujące lody bezpośrednio w lodziarniach. Szczecin może pochwalić się niezliczoną liczbą takich cukierni - radzę odwiedzić każdą z nich - serwują przepyszne i oryginalne smaki.
Czy powinniśmy wyeliminować cukier z naszej diety?
2016-06-16
Dieta
Czy powinniśmy wyeliminować cukier z naszej diety?
Cukier zyskał miano złego w dziedzinie zdrowia. Nadmierne spożycie cukru prowadzi do chorób układu krążenia, otyłości, a nawet raka. Większość ekspertów z całego świata zaleca ograniczenie spożycia cukru bądź jego całkowitą eliminację z diety. Czy na pewno jest aż tak szkodliwy?
Ostropes Plamisty - najlepsze wsparcie wątroby
2016-05-30
Dieta
Ostropes Plamisty - najlepsze wsparcie wątroby
Zawsze współpracuj z Matką Naturą, nigdy nie działaj przeciwko niej. Cesar Millan
Właściwości oleju lnianego
2016-05-16
Dieta
Właściwości oleju lnianego
Len jako roślina oleista znany jest od tysiącleci. Nasiona lnu do produkcji drogocennego oleju wykorzystywali już Grecy i Rzymianie około 650 lat p.n.e. Sam Hipokrates polecał stosowanie lnu w zapaleniu błon śluzowych, w bólach podbrzusza czy biegunce. W średniowieczu Słowianie wykorzystywali nasiona lnu do produkcji oleju, który był używany do celów spożywczych, leczniczych oraz do impregnacji drewna. W medycynie ludowej stosowany był zewnętrznie do nacierania i okładów jako środek na choroby skórne i urazy. W miarę upowszechniania się upraw wydajniejszych gatunków roślin oleistych, stopniowo tracił na znaczeniu. Wprowadzenie przemysłowych metod tłoczenia, ekstrakcji i rafinacji olejów praktycznie wyeliminowało olej lniany z diety. Dopiero w ostatnich latach, wraz z licznymi badaniami naukowymi potwierdzającymi jego zdrowotne właściwości, olej lniany powoli wraca do łask
Wszystko o cukrze
2016-05-06
Dieta
Wszystko o cukrze
Jednym z wyzwań współczesnej medycyny jest epidemia nadwagi i otyłości oraz ich powikłań w postaci miażdżycy, chorób układu krążenia, cukrzycy typu II, czy schorzeń narządu ruchu. U podłoża nadmiernej masy ciała leżą zmiany stylu życia Polaków, takie jak brak aktywności fizycznej oraz nadmierne spożycie wysokoprzetworzonej, bogatokalorycznej żywności, prowadzące do gromadzenia nadmiaru spożytych kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.
Wiosenny detoks!
2016-04-30
Dieta
Wiosenny detoks!
Zimą często jesteśmy ociężali, senni i zmęczeni, czujemy się przygnębieni, nasz rganizm działa na zwolnionych obrotach, spowalnia nasz metabolizm, mamy problem z koncentracją a jednocześnie trudności z zasypianiem. Szczególnie kobiety skarżą się na łamliwość paznokci i osłabione włosy. Z braku słońca trudniej walczyć nam z nałogami, sięgamy częściej po posiłki typu fast food i słodycze. Po takich produktach przewód pokarmowy często odmawia posłuszeństwa, cierpimy na wzdęcia i problemy trawienne. Nawet nasza skóra prosi się o wiosenne oczyszczenie, jest zszarzała, z wypryskami i przebarwieniami. Co zrobić by przywitać z energią budzącą się do życia przyrodę i budzić się z zimowego letargu
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel