AHA, BHA, PHA – Tajemnice hydroksykwasów.
2017-05-05
Kosmetyki i uroda

AHA, BHA, PHA – Tajemnice hydroksykwasów.

CZYM SĄ HYDROKSYKWASY?

Hydroksykwasy to substancje należące do eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Posiadają szerokie spectrum działania m.in. regulacja odnowy komórkowej skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry, zwiększenie skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych, skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w aplikowanych kolejno produktach. Zapewnienie lepszego nawodnienia skóry, ponadto stosowane w większych stężeniach mają dodatkowo wpływ na skórę właściwą przyczyniając się do poprawy produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.

Odblokowywanie porów i działanie antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników. Są pomocne w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych.

Spłycają drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawiają elastyczność oraz jędrność skóry. Preparaty z kwasami polecane są nie tylko do twarzy, ale i do całego ciała. W trakcie stosowania kuracji hydroksykwasami nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów przeciwsłonecznych z wysokim poziomem protekcji.   Kuracja kwasami złuszczającymi jest odpowiednia w każdym wieku. Są to składniki, które powinny mieć stałe miejsce w prawidłowym i skutecznym programie pielęgnacji każdego typu skóry. Ponieważ mamy wiele rodzajów kwasów o różnych właściwościach oraz są one dostępne w postaci różnych formuł kosmetycznych, dla każdego typu cery i potrzeb można znaleźć odpowiedni preparat.  


RODZAJE HYDROKSYKWASÓW:

Alfa - hydroksykwasy (AHA) - są otrzymywane z produktów naturalnie występujących w przyrodzie, m.in. z trzciny cukrowej, mleka oraz owoców. Mogą być również syntetyzowane metodami chemicznymi.  

Kwas mlekowy (alfa hydroksypropionowy), który powstaje poprzez fermentację cukru mlekowego oraz innych cukrów przeprowadzaną przez bakterie kwasu mlekowego. Naturalnie występuje w kwaśnym mleku, maślance, jogurcie oraz kiszonych warzywach i owocach. Kluczowym celem tego kwasu to złuszczenie, nawilżenie, rozjaśnienie oraz dezynfekcja skóry. Nadaje się do cery dojrzałej, trądzikowej suchej, tłustej, mieszanej.   Kwas glikolowy (hydroksyoctowy) otrzymywany jest z trzciny cukrowej, ale znajduje się także w agreście, winogronach i jabłkach. Naturalne preparaty, które zawierają kwas glikolowy są nietrwałe oraz niestandaryzowane. Jego działanie jest zależne od stężenia. W mniejszym stężeniu np. 15% ma działanie nawilżające, niewielkie złuszczające, a także przyspiesza regenerację skóry. Natomiast w wysokim stężeniu do 70% mocniej złuszcza naskórek, a także pobudza procesy regeneracyjne najgłębszej warstwy skóry, czyli skóry właściwej.  


Kwas glikolowy najczęściej stosuje się w leczeniu trądziku, usuwania zaskórników, ale także do nawilżenie i zmiękczenia skóry. Kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy) występuje w wielu owocach, głównie w jabłkach.  


Kwas jabłkowy większe zastosowanie ma w pielęgnacji domowej niż gabinetowej w porównaniu z innymi kwasami AHA.  


Kwas maleinowy (hydroksyetanodikarboksylowy) występuje w jabłkach. Najczęściej występuje w preparatach zawierających więcej rodzajów AHA. Kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy) występuje w owocach takich jak: cytryny oraz inne cytrusy, ananas, a także w winie, soku z buraków i mleku. Stosowany jest głównie do rozjaśniania przebarwień różnego pochodzenia. W przemyśle kosmetycznym stosowany jest zwykle, jako składnik peelingów rozjaśniających.  


Kwas winowy (dihydroksybursztynowy) pozyskiwany jest podczas fermentacji wina. Ma działanie oczyszczające i ściągające.  


Kwas migdałowy w sposób naturalny jest otrzymywany podczas hydrolizy gorzkich migdałów. Występuje także w wiśniach i morelach. Kwas migdałowy oprócz złuszczania naskórka, świetne poprawia koloryt skóry, nawilża i działa przeciwłojotokowo na skórę. Ten kwas można stosować przez cały rok nie powoduje reakcji fotouczulającej na UV. Zalecany jest dla cery suchej, wrażliwej, mieszanej, tłustej skóry zniszczonej słońcem.

Beta - hydroksykwasy (BHA) – w kosmetologii wyróżnia się tylko jeden rodzaj kwasu beta-hydroksylowego kwas salicylowy. Jest on pozyskiwany z drzewa różanego, malin, liści senesu i brzozy, kwiatów rumianku oraz kory wierzby. Syntetyzowany natomiast z fenolu.
Oprócz złuszczania naskórka, ma zdolność przenikania przez warstwę łojową do głębszych warstw skóry. Oczyszcza skórę z zaskórników, rozszerzonych porów, normalizuje prace gruczołów łojowych, regeneruje, nawilża skórę, wygładza blizny, zmarszczki. Jest alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne. Stosowany jest w zabiegach przeciwtrądzikowych, rekomendowany jest dla cer tłustych, łojotokowych, mieszanych oraz suchych.
Stosowany na cerę suchą nie podrażnia i nie wysusza jej. Jest łagodnym kwasem nie występuje uczucie pieczenia.   Poli-hydroksykwasy (PHA) – jest to najnowsza generacja kwasów hydroksylowych, z których zastosowanie w kosmetyce znajdują: glukonolakton, glukoheptanolakton, kwas laktobionowy. To najnowsza generacja kwasów. Posiadają właściwości kwasów AHA, jednak są łagodniejsze (nie powodują skutków ubocznych jak alfa-hydroksykwasy). Nie powodują nadwrażliwości na promienie UV, więc mogą być stosowane cały rok.
Dodatkowymi zaletami są właściwości nawilżające i antyutleniające. Ponadto PHA łagodzą podrażnienia. Polecane są do wszystkich rodzajów skóry, nawet osobom cierpiącym na łuszczycę czy trądzik różowaty.  


Nieskazitelna cera skłoniła badaczy do poszukiwania coraz to nowszych metod jej pielęgnowania. Do lamusa odchodzi manualne oczyszczanie twarzy. Nadchodzi era  „królowania” kwasów w salonach piękności. Każdy kwas ma wspólny mianownik, czyli eksfoliacja naskórka oraz poprawa stanu wyglądu skóry.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel