Blog

Ostatnio dodane
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki - fascynujący świat przyjaznych mikrobów
2017-01-14
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki - fascynujący świat przyjaznych mikrobów

Zdrowy styl życia, na który składa się między innymi właściwy sposób odżywiania, istotnie wpływa na skład mikroflory jelitowej, a tym samym na zdrowie człowieka. Dlaczego? Ponieważ w jelicie produkowanych jest 80% komórek odpornościowych, a mikroflora jelitowa bardziej, niżbyśmy to kiedykolwiek podejrzewali, potrafi regulować układ odpornościowy. A sprawny układ odpornościowy to gwarancja naszego zdrowia.

Angina? Natychmiast do lekarza!
2017-01-05
Angina? Natychmiast do lekarza!

Ból gardła to jeden z najczęstszych objawów przeziębienia. Jednak, gdy przybiera na sile, sprawiając wyraźną trudność przy przełykaniu lub towarzyszą mu inne objawy, takie jak: gorączka, często sięgająca 39 stopni Celsjusza, dreszcze, „łamanie w kościach”, powiększone i bolesne węzły chłonne na szyi, niechęć do jedzenia i ogólne złe samopoczucie możemy podejrzewać, iż zaraziliśmy się anginą.

Naturalne źródła witaminy C
2016-12-30
Naturalne źródła witaminy C

Witamina C czyli kwas askorbinowy, jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Bierze udział w licznych procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest ważnym przeciwutleniaczem, bierze udział w biosyntezie kolagenu oraz syntezie licznych hormonów. Wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, wspomaga odporność, ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Jej właściwy poziom ułatwia usuwanie metali ciężkich z organizmu: ołowiu, rtęci, arszeniku, kadmu, niklu. Przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga zrastanie kości, zapobiega osteoporozie. Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet, a niektórzy eksperci rekomendują jeszcze większą ilość - 200 do 300 mg na dobę.

Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
2016-12-21
Syrop glukozowo-fruktozowy - Słodki smak otyłości
Niezależenie od wieku czy płci wszyscy znamy to uczucie – wszechogarniającą ochotę na coś słodkiego! Mimo, że naukowcy od lat alarmują, że spożycie cukru (czyli sacharozy) rośnie w zastraszającym tempie (szacuje się, iż spożywamy go ponad 50-70kg rocznie), to wszyscy mamy świadomość, jak ciężko walczyć z upodobaniem do słodyczy, które towarzyszy nam od najwcześniejszych lat życia i jest jednym z elementów ewolucyjnej układanki, który umożliwił przetrwanie naszego gatunku.
Dyslipidemia  - stan podwyższonego ryzyka!
2016-12-02
Choroby i dolegliwości
Dyslipidemia - stan podwyższonego ryzyka!

O tym, że nadmiar tłuszczu w diecie szkodzi wiemy nie od dziś. Zainteresowanie naukowców, lekarzy i dietetyków tłuszczami pokarmowymi wynika z udokumentowanej zależności pomiędzy wysoką zawartością tłuszczu w diecie, a rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych m. in.: nadwagi, otyłości, miażdżycy, chorób układu krążenia, cukrzycy, czy niektórych nowotworów. Trzeba jednak pamiętać..

Jak Polacy leczą przeziębienie?
2016-11-14
Zdrowy tryb życia
Jak Polacy leczą przeziębienie?
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i nic dziwnego, że wszędzie roi się od informacji, jak ustrzec się przed przeziębieniem, jak leczyć katar, kaszel, jakie preparaty przyspieszą powrót do zdrowia oraz, mimo rozwijającej się infekcji, umożliwią chodzenie do pracy. Nie od dziś wiadomo również, że Polacy lubią..
Niech moc natury będzie z Tobą!
2016-10-20
Zdrowy tryb życia
Niech moc natury będzie z Tobą!
Idzie jesień, nie ma na to rady… Czasem piękna i złota, ale częściej mokra i zimna. A z nią chłodne poranki, przenikliwa wilgoć, przepełnione autobusy oraz przeziębione koleżanki i koledzy… To, jak szybko dołączymy do zakatarzonego grona, zależy wyłącznie od naszej odporności.
Woda równa się życie!
2016-09-30
Zdrowy tryb życia
Woda równa się życie!
Woda to nie tylko morze, rzeka, czy jezioro, nad którymi spędzimy tegoroczny urlop. Woda nie tylko nas otacza, ale stanowi również podstawowy składnik każdego z nas. Każdy żywy organizm składa się bowiem głównie z wody, a jej ilość zależy od rodzaju, wieku oraz stanu zdrowia. Ciało noworodka zawiera więcej wody (ok. 75% masy ciała), niż ludzie w wieku dojrzałym (ok. 60%), czy seniorzy (ok. 50%).
Lodowe fakty i mity
2016-09-15
Dieta
Lodowe fakty i mity
Lody są jednym z ulubionych deserów nie tylko dzieci ale też dorosłych. A mamy w czym wybierać: lody na patyku, lody włoskie, gałkowe, mleczne, sorbety bądź tradycyjne - Bamibno i Śnieżka. Coraz większą popularność zdobywają rodzinne manufaktury produkujące lody bezpośrednio w lodziarniach. Szczecin może pochwalić się niezliczoną liczbą takich cukierni - radzę odwiedzić każdą z nich - serwują przepyszne i oryginalne smaki.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij