Poznaj swoją wątrobę
2015-09-28

Poznaj swoją wątrobę

 

Anatomia

U mężczyzn wątroba osiąga wagę 1500?1700 g, a u kobiet 1300?1500 g, jednakże jej wypełnienie krwią zwiększa tę masę o dodatkowe 500?800g. Usytuowana jest pod przeponą po prawej stronie jamy brzusznej. Jej największa część znajduje się w prawym podżebrzu, przechodząc częściowo do górnego podbrzusza i lewego podżebrza. Anatomicznie wątroba podzielona jest na cztery płaty: prawy (największy), lewy, czworoboczny oraz ogoniasty. Składa się z hepatocytów, które przetwarzają składniki odżywcze i oczyszczają organizm z toksyn. Spośród wszystkich narządów to właśnie komórki wątroby są najbardziej obciążone pracą. Wymagają więc jak najszybszej regeneracji .

Funkcje

Wątroba pełni w naszym organizmie różnorodne funkcje. Odpowiada głównie za:

gospodarkę węglowodanami ? węglowodany przekształca w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje),

gospodarkę tłuszczową ? przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy cholesterolu i fosfolipidów,

gospodarkę białkową ? produkuje i magazynuje niektóre białka osocza (85% wszystkich białek). Powstają w niej aminokwasy, które są niezbędne do dalszych syntez,

gromadzenie zapasów ? magazynuje niektóre witaminy (A, B12, D i E) oraz żelazo. Gdy zachodzi taka potrzeba, wątroba uwalnia je do organizmu,

funkcje odtruwające ? neutralizuje toksyny ? amoniak, alkohol, przekształcając je w mocznik. Zajmuje się także regulacją stężenia hormonów i leków.

przemianę hemu ? hem nadaje białku i krwi czerwony kolor. Zaburzenie w jego syntezie objawia się nadmiernym wydalaniem porfiryn w moczu,

wytwarzanie żółci ? wątroba wytwarza nawet do 1,5 litra żółci na dobę. Główną funkcją żółci jest emulgacja tłuszczu (rozbijanie kropel tłuszczu na mniejsze, łatwiejsze do strawienia). Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn.

funkcje immunologiczne ? pochłania cząstki pochodzące z tkanek lub przedostające się z zewnątrz wraz z krwią. Są to różnorakie wirusy, bakterie, grzyby oraz produkty procesów pozapalnych.

Objawy chorej wątroby

Problemy z wątrobą mogą pojawić się gdy prowadzimy niewłaściwy tryb życia, pijemy dużo alkoholu, a nasza dieta jest bogata w tłuszcze. Przeciążona, osłabiona wątroba może się powiększać, staje się mniej wydolna i spowalnia czynności fizjologiczne. Bardzo często objawy chorej wątroby mylone są z objawami innych chorób (np. osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu czy kłopoty ze snem). Jednak głównymi problemami przy uszkodzonej wątrobie są m.in.: wymioty z krwią, ciemne zabarwienie moczu, odbarwienie kału, żółcenie i świąd skóry, utrata owłosienia pachowego i łonowego, drżenie rąk, białe paznokcie, brązowe plamy przy korzeniach włosów, wzdęcia brzucha, niesmak w ustach, a także przewlekłe zmęczenie i apatia.

Dolegliwości i choroby

W związku z tym, że wątroba pełni funkcję odtruwania organizmu bardzo często jest zbyt obciążana. Dodatkowo atakowana może być przez wirusy i pasożyty. Jak wspomniano wcześniej, objawy chorej wątroby mogą być podobne do objawów innych chorób. Jest to o tyle groźne, gdyż często typowe objawy pojawiają się wtedy gdy jest już za późno na leczenie doraźnie.

Do najczęstszych chorób należą:

Marskość wątroby ? czyli włóknienie miąższu wątroby. Występuje gdy prawidłowa, zdrowa tkanka zostaje zastępowana tkaną łączną. Skutkuje to stopniowym upośledzeniem jej funkcji, utrudnieniem odpływu żółci i przepływu krwi prze wątrobę. W konsekwencji tych zjawisk następuje martwica komórek wątroby. Najczęstszą przyczyną jest nadużywanie alkoholu oraz wirusowe zapalenia typu B i C. Czasami zdarza się, że jest powodowana przez substancje chemiczne lub leki.

Ostra niewydolność ? jest szybkim pogorszeniem funkcjonowania wątroby. Charakterystyczne dla tego schorzenia jest problem z krzepliwością krwi oraz zaburzenia psychiczne. Choroba ta może być spowodowana przez wirusowe zapalenie wątroby bądź przez toksyny dostarczone do organizmu (leki, narkotyki, grzyby trujące).

Stłuszczenie ? polega na odkładaniu tłuszczu w komórkach wątroby (narząd powiększa się). Za główną przyczynę uważa się nadmiar spożywanego alkoholu, nieodpowiednią dietę (bogatą w tłuszcze) i mało aktywny tryb życia.

Kamica żółciowa ? charakteryzuje się powstaniem kamieni żółciowych. Ich obecność spowodowana jest zastojem i zagęszczeniem żółci. Jest jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego i występuje u ponad 12% populacji. Za główną przyczynę tego schorzenia uważa się spożywanie pokarmów obfitujących w cholesterol, niedobór wody w organizmie, zaburzenia metaboliczne (np. otyłość) oraz przewlekłe choroby układu pokarmowego.

Wirusowe zapalenie ? spowodowane zakażeniem wirusowym. Jest chorobą zakaźną często o ostrym przebiegu. Wyróżniamy kilka typów: WZW typu A o łagodnej postaci, WZW typu B (żółtaczka wszczepienna) ? postać łagodna i ostra, WZW typu C (żółtaczka C) postać łagodna ale mogąca prowadzić do marskości wątroby. Wirus typu A szerzy się drogą pokarmową (przez pokarmy, z wydzielin chorego) pozostałe przez krew i płyny zawierające krew. Do zakażenia może dojść przez: kontakty seksualne, przetoczenie krwi, zakażenie płodu od matki, kontakt uszkodzonej skóry z zakażonymi narzędziami (u fryzjera, dentysty, podczas operacji itp.), a także przez używanie tych samych przedmiotów do higieny osobistej.

Bąblowica ? jest chorobą pasożytniczą wywołaną przez tasiemca. Tego typu zakażenie jest bardzo niebezpieczne, gdyż schorzenie rozwija się nawet przez kilka lat w ukryciu. Po tak długim okresie w organizmie znajdować się może kilka bąbli zwanych cystami lub torbielami. Mogą być znacznych rozmiarów i ważyć nawet do 1 kg. Przyczyną jest spożycie żywności lub wody zainfekowanej przez jaja tasiemca .

Rak wątroby ? jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie i to właśnie on najczęściej prowadzi do śmierci. Występuje znacznie częściej u mężczyzn niż u kobiet. Może być także wynikiem przerzutów z nowotworów innych narządów. W chwili rozpoznania rozwija się on bardzo szybko, dlatego u osób z problemami wątroby zaleca się robienie okresowych badań na obecność raka. Nowotwór rozwija się najczęściej w przebiegu WZW typu B i C oraz marskości wątroby. Innymi czynnikami mogą być: środki toksyczne (alkohol, antykoncepcja doustna), palenie papierosów oraz niektóre choroby metaboliczne.

Regeneracja wątroby

Gromadzące się w naszym organizmie toksyny mogą niszczyć poszczególne narządy. Możemy temu przeciwdziałać i pomóc naszej wątrobie w jej naturalnej regeneracji. Przydatne okazać się mogą zioła. Najlepiej sprawdzi się tu ostropest plamisty. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza sylimarynie ? kompleksowi pozyskiwanemu z łupin nasiennych ostropestu. Substancja ta chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i wspomaga jej procesy regeneracyjne. Może także uchronić przed rakiem ponieważ hamuje podziały komórek nowotworowych. Działa przeciwzapalnie ? zapobiegając przewlekłemu zapaleniu wątroby. Jest też pomocna w leczeniu WZW typu A, B i C. Mielony ostropest dodajemy do herbaty (maksymalnie 2 łyżeczki dziennie) lub pijemy samodzielnie. W aptece możemy zakupić gotowe preparaty na bazie ostropestu w postaci tabletek. Jego działanie zauważalne jest już po 2 tygodnia, ale żeby kuracja była skuteczna zaleca się stosowanie przez dłuższy czas. Skuteczny okazać się może karczoch, który chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem oraz wspomaga procesy trawienne i produkcję żółci. Warto sięgnąć także po mniszek lekarski, który jest idealnym środkiem żółciopędnym, ściągającym i przeciwzapalnym.

Dieta

Ogromne znaczenie w procesie regeneracji wątroby będzie miała zmiana dotychczasowej diety. Dostosowanie się do określonych zasad żywienia pozwoli na całkowitą jej odnowę:

  • zaleca się spożywanie kilku małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych
  • kolacje powinniśmy jeść nie później niż na 2 godziny przed snem
  • starajmy się ograniczać smażone potrawy
  • szukajmy produktów bogatych w witaminę C i E
  • spożywajmy większą ilość węglowodanów zamiast tłustych potraw
  • wszelkie potrawy starajmy się przygotowywać na parze, przez duszenie lub pieczenie w folii
  • pijmy jak najwięcej wody, unikajmy zaś alkoholu
  • należy całkowicie wyłączyć z diety potrawy ciężkostrawne, ostre przyprawy oraz gęste, tłuste sosy

Wśród produktów, które codziennie spożywamy jest wiele, których przy chorej wątrobie należy unikać, ale jest też gama produktów wskazanych. Warto więc przyjrzeć się naszej codziennej diecie i wybrać produkty dla nas najlepsze. Oczywiście pod warunkiem, że nie cierpimy na żadne inne dodatkowe schorzenia.

Pamiętajmy, że nadmierna eksploatacja wątroby i nieodpowiednia dieta prowadzi do jej

niewydolności, a co za tym idzie także zaburzeń większości narządów i układów organizmu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij